top of page
Search
  • Writer's pictureNatasha Bartula Hebert

PSEĆA ZABAVA

Juče me je komšija pozvao na zabavu. E sada, to što me komšija zove ne bi trebalo da bude ništa čudno ni veliko. Ali jeste, pogotovo na Zapadu i to ako te pozove nakon deset godina ’’komšikovanja’’. Probali smo, nije da nismo, zvali smo ih, ali su uvijek bili mnogo zauzeti. Jesu, vidjela sam, bili su često zavaljeni u ležaljke pored bazena. Nije da sam virila, malo se proširila rupica na ogradi.

,,Pravimo veliku rođendansku zabavu za Princezu, ,,Arčija obavezno dovedite’’, dodao je. ,,Hm’’, razmišljala sam ne shvatajući baš najbolje zašto da dovodim mog psa. Neprijatno mi da priupitam. Zaklela bih se da mu je supruzi ime Emily. Znam da ima dva sina i da nema kćerku. ,,Da nije neki jubilarni rođendan’’?, pitam , trudeći se da mudro izvučem informaciju. ,,Jeste’’, dodaje ozareno, ,,puni dvije godine’’. Tu sam se tek našla na muci. ,,Kada su dobili kćerku’’? Nikada ih nisam vidjela vani s kolicima. ,,Čestitam’’ , zamuckujem, ali ne dodajem više nijednu. Dok sam ja tako smišljala pametno pitanje, komšijin glas me je prenuo iz razmišljanja. ,,Princezo, pazi šta radiš. Ne skači na Arčija!’’. ,,Cuko!’’, sinulo mi je u glavi, te bacih pogled na naša dva psa koja su se uzbuđeno rvala pored nas. Princeza- velika pudla, tri puta veća od mog majušnog šicu psa i Arči se rvu. Mali žilavko, ne boji se nikoga, smijuljim se u sebi. Isti ja. Pruža prednje šape da nadjača Princezu i ne posustaje u namjeri.

,,Dakle, pravite zabavu za pse?’’, konačno pitam, misleći da mi je sve jasno. ,,U koliko sati treba da dovedem Arčija’’? ,,Ma ne’’, nasmijao se komšija. ,,Pravimo zabavu za ljude, ne za pse. Imaćemo sto zvanica.’’ ,,Mnogo je posla’’, dodajem uviđavno, ,,treba li nešto da napravim? Biće mi drago da vam se nađem pri ruci.’’ ,,Imaćemo lakeje, sve je već naručeno: kavijar, šampanjac, kamenice, ne brinite. Unajmili smo čuvare za pse, tako da možete da se opustite’’, dodao je ponosno. ,,Princeza zaslužuje da joj obilježimo rođendan. Mnogo je dobra.’’ ,,A kako zna kada joj je rođendan?’’, nasmijala sam se, pustivši jezik da bude brži od pameti. ‚,Znaće kada dobije poklone’’, dodao je komšija, ,,pametna je ona. Naručili smo specijalnu tortu u obliku velike koske. I mafine za pse. Imaće pravu gozbu’’. A za te gluposti imate vremena, prostrijliše mi misli kroz glavu, sjetivši se koliko su nas puta odbili za večeru ili zabavu. I nisam baš htjela da budem zlobna, čini mi se da nisam baš takva po prirodi, ali pošto niko nije savršen, nije mi se dalo da budem i ja i da držim usta zatvorena.

,,A što je ne povučete za uho i date joj koskicu?’’, ispadoše mi riječi brže nego misao. ,,Princeza neće ni primijetiti da nema zvanica i lakeja, uz dužno poštovanje prema njenoj inteligenciji. Vaš je džep, naravno, nije moj, nemam prava da vam namećem šta ćete uraditi, ali bi mi bilo draže da ste nas pozvali za vaš rođendan.’’

U tom momentu Arči zalaja i prekide konverzaciju. Krv na uhu odavala je da ga je Princeza ujela. ,,Ništa strašno’’, kontrolišem se, ,,malo su se igrali’’. U tom trenu i Princeza zacvili, jer se Arči sjurio k njoj munjevitom brzinom i ujeo je za uho. Da ne ostane dužan.

Princeza povi repić i potrča kući, a za njom i komšija urličući više od nje.

Jutros sam ih ponovo srela. Prešao je brzo na drugu stranu ulice izvadivši telefon iz džepa da mu se nađe pri ruci kada bude prolazio pored mene. Pognuta glava govorila je da je jako zauzet oko pregledavanja poruka. Samo su se Arči i Princeza pozdravili. Ne baš prijateljski. Arči je zalajao,a Princeza je zarežala, vukući gazdu prema meni. Telefon je spasio situaciju, jer je ispao pa se komšija morao zaustaviti. Ostavila sam ga da ''dostojanstveno'' izvadi telefon iz žućkasto prljavog snijega i ubrzala korak. Nisam mu rekla da je maločas Arči njuškao na tom mjestu.

,,Pretpostavljam da su nas izbrisali s liste zvanica’’, rekla sam Arčiju koji je zalajao u znak odobravanja. Ma uostalom, nije mi prvi put da ne budem pozvana na zabavu zbog ’’lapsus lingve’’. Navikla sam na negativne posljedice mojih jezičkih grešaka. Moraću da naučim da budem pametna kao Arči: on tačno zna s kim treba, a s kim ne treba da se druži iako ne zna kada mu je rođendan.


Nataša Bartula Hebert106 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page